Bo’ness conservation row over new home plans

0
Have your say

PLANS to build a new house in the garden of an historic Bo’ness property within Grange conservation area have attracted multiple objections.

The owners of Roman House - originally built for the Ballantine foundry family and a Grade B listed building - are seeking Falkirk Council’s permission for the new three-bedroom, single storey property.

As well as the new house in the southwest of the 26 Grange Terrace site, they also want to form a new driveway to the east of the existing house.

The application is currently pending consideration by council planners.

Since it was lodged in November they’ve received 15 letters of objection from 14 individuals, and a petition - objecting to the plan’s impact on the Grange area’s historic nature - with seven signatories.

Bo’ness Community Council regularly reviews planning applications and at last Wednesday’s meeting, representations were made by a local resident opposed to the proposals.

Members voted (with three abstentions) to write a letter of objection, requesting Falkirk Council review the application.

Reasons they cite include the proposed break in the listed wall at the front of Roman House and the filling up of the spaces in a conservation area, spoiling the openness which they say is one of the features in that part of town.

Among objections from individuals are: the plans breach council policy for the protection of conservation areas’ historic character and visual amenity; the proposal being sited in a tree preservation order area; loss of privacy.

A design statement lodged with the council by application agents ADS - Architectural Design Services - says no trees will need to be felled/lopped on the site.

It describes the garden ground as having been allowed to deteriorate over the years and being ‘generally overgrown and untended’.

The new house is stated as being of modest size and would have a slate roof, with slants in line with the Roman House profile, timber windows and doors, and external walls a textured off-white finish.

While the site slopes upwards to the south, the supporting statement says the new house is of a relative low level with unobtrusive roofscape/overshading to surrounding properties.

This is due to the terraced garden being stepped down into the slope with retaining walls.